Burç Tarihleri Değişti mi? Yeni Burçlar ve Tarihleri
Astroloji gezegenlerin açısına göre insanları bekleyen şanslar ya da kötü zamanlar olduğunu söyler. Burç, astrolojide 12 takımyıldızına verilen isimdir. İnsanın doğum yaptığı tarihler baz alınarak burçlar belirlenir. Astroloji insanların burçlarını belirleyip, bunlarla ilgili akıl yürütmeler ve tahminlerde bulunur. Her burcun her ayrı gün için bir özelliği olduğu ifade edilir. Astrolojinin kökeni Babillere kadar gider. Babiller, gözlemevleri aracılığıyla gökyüzünü dikkatli bir şekilde izlemiş ve takımyıldızları tanımlamışlardır. Güneş, Ay ve gezegenler, yıl boyunca, gökyüzünün Zodyak olarak bilinen 12 takımyıldızdan oluşan bölgesinden geçiyordu. Dünyanın Güneş etrafındaki hareketi sonucunda, her gün Güneş, Dünya ile bu takımyıldızlardan birinin arasında yer alıyordu. Bu takımyıldızlara çeşitli mitolojik isimler verildi, böylece burçlar ortaya çıktı.
Günümüzde kullanılan burçlar kuşağı, yaklaşık 2200 sene önce dünyadan bakıldığında dünyadan görünen güneşin 12 takımyıldızına göre yer aldığı konuma göre hesaplanıyordu. Doğum gününde güneş hangi yıldız kümesiyle aynı çizgide yer alıyorsa burç da buna göre belirleniyordu. Antik çağdaki gökbilimciler, burç hesabı yaparken dünya yörüngesindeki kaymaları hesaba almadılar. Alman bilim adamlarının yaptığı hesaplamaya göre milyarlarca insanın burcu değişti. Dusseldorf Üniversitesi’ne göre Güneş’in burçlar için “sıfır” noktası sayılan 21 Mart’taki ilkbahar noktası, yörüngedeki değişiklik sebebiyle her sene hafifçe batıya doğru kayıyor. Bu da yeni bir burç haritasının varlığını ortaya çıkarıyor. Yörüngedeki bu hareketle asırlar içerisinde dünyanın dönüşünde 36 derecelik bir sapma meydana geldi. Burçlar da 2200 yıl öncesine göre 10’da bir oranında yani yaklaşık bir burç kaydı. Bu hemen hemen herkesin burcunun kaydığı anlamına geliyor. Yani 220 yıl önce 27 Kasım’da doğan biriyle 1960 yılında 27 Kasım’ında doğan birinin burcu aynı değil. 29 Kasım ve 17 Aralık arasında doğanlar da sıralamaya sonradan giren 13’üncü takımyıldız Ophiuchus (Yılan) burcuna giriyor. Yörüngesel dönüşümün sonucunda, Zodyak da gökyüzünde 36 derece Batı’ya kaydı. Artık Zodyak kuşağı 12 yerine 13 takımyıldız içeriyor. Dolayısı ile günümüzde 13 burç var, 13. burç Yılancı burcudur.
ABD Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın resmi sitesinde yer alan bir makalede benzer bir iddiaya yer verilmiş, bu konunun bilimi kapsamamasına rağmen “eğer kapsasaydı bile dünyanın ekseni değiştiği için burçlar değişirdi” ifadesi yer almıştı. Astroloji dünyası burçların değiştiği iddiasıyla çalkalanmıştı. Bunun sebebi ise dünyanın yer ekseninin geçtiği Kuzey Kutbu’nun aynı doğrultuda olmaması ve sonuç olarak 3 bin yıl sonra gökyüzünün değişmiş olması olarak açıklanmıştı. NASA dünyanın yörüngesinin değiştiğini açıklaması nedeniyle 12 burcun tarihlerinin güncellendiği tartışması başladı. Dünyanın yörüngesel salınımı sebebiyle yıldızların dünyaya göre olan pozisyonunun değiştiği belirtildi. Bu nedenle, bugünkü gökyüzünün antik dönemlerdekilerden daha farklı olduğu; güneşin 12 burcu oluşturan takımyıldızların üzerinde bulunduğu zamanının da bu nedenle değiştiği ifade edildi. NASA’nın yaptığı yörünge değişimi açıklamasından yola çıkılarak, burçlar ilk kez Babiller tarafından kullanılmaya başlandığında 23 Temmuz-22 Ağustos arasında doğanların Aslan burcu olduğu, ancak bu tarih aralığının artık Yengeç Burcuna ait olduğu ileri sürülmüştü.
Dusseldorf Üniversitesi’nin araştırmasında, burçlar için “sıfır” noktası sayılan 21 Mart’taki ilkbahar noktasının yörüngedeki değişiklik sebebiyle her yıl hafif hafif batıya doğru kaydığı tesbit edildi. Böylece yeni bir burç haritası ortaya çıktı. Bu haritaya göre Akrep burcu sadece 6 günü kapsıyor, haritaya yeni katılan Yılancı burcu ise 18 günü.
Yeni Burç Takvimi:
Oğlak: 20 Ocak-16 Şubat
Kova: 16 Şubat-11 Mart
Balık: 11 Mart-18 Nisan
Koç: 19 Nisan-13 Mayıs
Boğa: 13 Mayıs-21 Haziran
İkizler: 21 Haziran-20 Temmuz
Yengeç: 20 Temmuz-10 Ağustos
Aslan: 10 Ağustos-16 Eylül
Başak: 16 Eylül-30 Ekim
Terazi: 30 Ekim-23 Kasım
Akrep: 23 Kasım-29 Kasım
Yay: 17 Aralık-20 Ocak
Yılan: 29 Kasım-17 Aralık
Alman Hinduist astrolog Wachsmuth, 2 bin yıldır güneşle yıldızlar arasındaki uzaklığın değiştiğini, burçların da birer işaret kaydığını söylüyor. Wachsmuth, “Bugün bütün burçlar yanlış. Binlerce yıldır güneşin yıldızlara olan uzaklığı değişti. Bu nedenle artık koçlar koç değil balık, aslanlar da aslan değil” diyor. Berlin’de bir Ayurveda Merkezi’nde eski Hintlilerin yıldız falı konusunda eğitim veren Wachsmuth,’a göre, Hint horoskobu, batıda kabul edilen burçlardan daha eskiye dayanıyor. Batı astrolojisi, yaklaşık 2000 yıl önceki güneş ve yıldız konumlarını temel alarak burçları belirliyor. Wachsmuth, o zamandan beri bu mesafelerin değiştiğini ve burçların birer burç geriye kaydığı ifade ediyor. Bu durumda koç burcu balığa, balık kovaya, kova ise oğlağa kaymış oluyor. Wachsmuth, tamıtamına bir astrolojik değerlendirme yapılabilmesi için günümüzdeki güneş ve yıldız konumlarının dikkate alınması gerektiğini savunuyor.
Türkiye’nin ilk astrologlarından Ata Nirun, NASA’nın dünyanın yörüngesinin değişmesiyle ilgili açıklamasını ve “burçların tarihi değişti” tartışmasıyla ilgili şunları söyledi: “NASA’nın bu açıklaması bilimsel olsa da astorolojiyi bağlamaz. Bu tartışma genellikle gündem olmak isteyen astrologlar tarafından gündeme getirilen bir konu. Astoroloji, NASA’nın açıklamasında belirttiği gibi gözlemlere göre hareket etmez. Kojmolojik yorum ya da sınıflandırmaya dayanır. Astroloji doğrudan doğruya dünyanın kuzey yarımküreden bakış açısına göredir. Bu bakış açısında burçlar binlerce sene öncesinde görüntülenebilmiştir. Hatta burçların sayısı bizim bildiğimiz gibi 12 değildir. 12 burç erken dönem Babil ve Mezepotamya’da rahip sınıfının kullandığı bir diagramdır. 12 olmasının sebebi ise özetlenmiş olmasıdır. Astroloji keşfedildiği dönemde yönetici sınıfı içindi. Hatta halk tarafından kullanılması yasaktı. O dönemin rahipleri, bir insanın hayatında olabilecek önemli olayları özetledi. Doğum, evlilik, askerlik, baba olmak ve ölüm gibi kritik olaylara bakılarak bir sınıflandırma yapıldı ve bunların hangi dönemde nasıl tekrarlandığı belirlendi. Ancak yapılan bu tespitler bilinenin aksine herkes için değil birkaç kişinin hayatı için geçerliydi. Güneş merkezli sistem, elbette ki Güneş Sistemi’ndeki gezegenler için geçerlidir ama bu astrolojiyi bağlamaz çünkü kozmik objeler olan Güneş, Ay ve dünya hariç 8 gezegen birer simge ya da referans taşıdırlar. Kısacası anlatılmak istenen şey, veri bankaları oluşturmaya yönelik matematiksel ve istatistiksel astrolojinin, felsefi bir astrolojiyle karıştırılmamasıdır. Gerçekte astroloji fiziksel anlamda yıldızlarla ilgili değildir. Burçlar 4000 yıl öncelerinde bir yerden başlamak için rasgele konulmuş bilgiyi disipline edici ya da yön gösteren yol tabelalarından başka birşey değildirler. Sonuçta her insan 12 burcu da özünde bulunduran kozmik bir eserdir ve bu sebeble astroloji önce bir sanat ya da kozmik bir veri bankasını yorumlama sanatıdır. Gerçekte şu ya da bu burçta doğmuş olmak önemli değildir, horoskobun gösterdikleri ve yapılan yorum önemlidir. Önemli olan takımyıldızlar değil, kişilerin yaptığı bölümlemedir. Yılancı takımyıldızını 13. burç olarak almak, ortalığı karıştırmaktan başka bir şey değil. İsterse 88 takım yıldız olsun hiçbir şey değişmez.”
balıkmışımmmm
ikizim