Oumuamua Göktaşı mı Uzay Gemisi mi?
İlk defa “Pan-Starrs 1” adlı teleskop tarafından tesbit edilen ve şekliyle dikkat çeken Oumuamua, güneş sisteminde gözlemlenen ilk yıldızlararası cisimdir. Adeta uzaya fırlatılmış bir mızrağı andıran bu ilginç cisme, Hawaii dilinde “uzaklardan gelen ilk elçi” anlamına gelen ‘Oumuamua’ adı verildi. Cismin Dünya’nın ait olduğu yıldız sistemine bağlı olmadığı ve tamamen “yabancı” olduğu belirtildi.
NASA puroya benzeyen cismin yüz milyonlarca yıldır herhangi bir yıldız sistemine bağlanmadan seyahat ettiğini açıkladı. Nature Astronomy’de yer alan makaleya göre, yapılan son araştırmalar cismin yüzeyinde organik bakımdan zengin bir tabaka bulunduğunu gösteriyor. Organik kalkanın Oumuamua’nın iç yüzeyindeki buzun, Güneş yakınından geçerken buharlaşmasını engelleyebileceği de ifade ediliyor.
Oumuamua, garip uzun bir biçime sahip ve uzunluğu genişliğinden 10 kat daha büyük. En az 400 metrelik bir uzunluğa sahip olduğu tahmin edilen cismin çapı ise 40 metre. Kendi ekseninde 7.3 saatte bir dönen cismin hızının, saniyede 87 kilometre olduğu belirtiliyor. Oumuamua’la ilgili olarak halen yanıtlanmamış birçok soru bulunuyor. Nereden geldiğini ve yaşı bilinmiyor.
Guardian gazetesinde yayınlanan habere göre, bilim adamları, Oumuamua adlı cismi bilgisayarda modelledi ve onun gibi kayayı andıran nesnelerin tek yıldız sisteminden çok, çift yıldız sisteminden geldiği sonucuna vardı. İki yıldızın birbirlerinin yörüngesinde yer aldığı sistemler, çift yıldız sistemi olarak biliniyor. Üç veya daha fazla yıldızın olduğu sistemlerle birlikte evrendeki yıldızların yaklaşık üçte birini oluşturuyorlar.
Son Yorumlar