Bağdat’ta Bulunan İki Bin Yıllık Pil
Irak’ın Bağdat şehri yakınlarındaki arkeolojik kazılarda bulunan çömlekler, hala gizemini koruyor. Bilim adamlarının, “pil” olarak kullanıldığını tespit ettiği bu çömleklerin yaşları ise şaşırtıcı. Milattan önce 200’lü yıllara tarihlenen çömlekler, tam anlamıyla, günümüzdeki pillerin büyük boyutlu halleri. Bu iddialar doğruysa elektrik kavramı, milattan önce keşfedilmiş ve hatta kullanılmaya başlanmıştı ancak bu bilgi sadece bir avuç insan tarafından biliniyordu. Bağdat Pili olarak bilinen bu çömlek piller de bu gerçeğin kanıtı olarak karşımızda duruyor.
Alman arkeolog Wilhelm Konig tarafından 1938’de Irak’ın başkenti Bağdat’ın yakınlarında bulunan 2 bin yıllık pil, bilim adamlarını şaşkına düşürdü. Konig, 13 santimetre boyundaki toprak bir kabın içine monte edilmiş bir bakır silindir, onun etrafındaki demir çubuk ve testinin ağzını kapatan asfalttan oluşan bu nesneyi “dünyanın en eski pili” olarak tanımladı.
Cismin bir enerji kaynağı olması için yapıldığı hemen anlaşılıyordu. Bu yüzden önceleri 19. yüzyılda yapılmış ilkel bir pil olduğu düşünülmüştü. Fakat yapılan testler çömlek ve içindeki düzeneğin 2000 senelik olduğunu gösterdi! 2000 yıl önce, elektrik ve elektroniğe bağlı bir teknoloji yokken bu pili kimler ne için yapmıştı ve hangi amaçla kullanmışlardı? Bu sorular hala yanıtını arıyor. 2 volt enerji ürettiği tesbit edilen pil Bağdat Müzesi’nde sergileniyor ve M.Ö. 248 tarihiyle ilişkilendiriliyor. Bazı araştırmacılar söz konusu çömleğin sahip olduğu teknolojinin Sümerlere kadar uzandığı noktasında birleşiyor. Bu da Babil Pili olarak nitelendirilen bu cismin ilk defa M.Ö. 2000’li yıllarda geliştirildiği yönünde bir teori ortaya koyuyor.
İçlerine dökülen asitli sıvıyla etkileşime giren kapaktaki metal çubuk sayesinde elektrik akımı üreten pillerin neden kullanıldığı ise gizemini koruyor. Toprak kavanoz içinde bulunan bu pillerde, içerisi oyuk bir bakır silindir ve onun içerisinde demir bir çubuk bulunuyor. Bakır tüp, bir sıvı ile doldurulabiliyor. Bu ilginç tasarım, Wilhelm Koenig’in Mezopotamya’lıların kavanozları limon ya da üzüm suyu ile doldurduğu ve bir elektrokimyasal reaksiyon oluşturduğu iddiasını ileri sürmesine neden oldu. Mısır piramitlerindeki figürlerde yer alan ve kölelerin tuttuğu, ışık yayan dev ampulleri anımsatan tuhaf cihazlara güç vermek için kullanıldığını öne sürenler de var, kendine ait bir heykel yaptıran hükumdarın, heykele dokunanların parmaklarının çarpılmasını sağlamak için bu pilleri kullandığını ve bu sayede halkına kutsal olduğunu iddia ettiğini söyleyenler de. Günümüzdeki alkali pillerin çok azı kadar güç üretebilen bu piller insanlara zarar vermiyorlardı ancak dönemin “büyücüleri” tarafından halkı etkilemek için kullanıldığı ve bu yüzden sırlarının geniş kitlelere açıklanmadığı; bu pillerin hükümdarlar ve büyücüler tarafından sır olarak saklanmış olabileceği düşünülüyor.
Uzaydan yani baska bir gezegenden geldik ve yine baska gezegenlere gitme hayali kuruyoruz. Dunya medeniyetinin 9 kez afetlerle tarihe karistigini biliyoruz. Piramitler? Aciklayamiyorsunuz? Aciklama bu iste. Bilgi eski caglarda da vardi Din onlari yasakladi.