Tanrıça Kibele Neyi Temsil Eder?

Bu yazılar ilginizi çekebilir...

5 Responses

  1. Ilayda dedi ki:

    Paylaşım icin cok tesekkurler. Bir oneride bulunacaktım. Yazı renginiz galiba gri, siyah yaparsanız okunmasi cok daha kolay olacaktir. Tekrar teşekkürler

  2. Okuyucu dedi ki:

    Sibylline kitaplarini özetleri veya turkcesi varsa link olarak verebilir misiniz?

  3. İlker Kurt dedi ki:

    Arapça Hubel (هُبَل), İbranice Habbaal (הַבַּ֗עַל) kelimesinden geliyor. Bastaki Ha (הַ) harfi, bu dilde belirleme edatı (the anlamında).. veya H (هُ) harfi kadim Arapçadan geliyor olabilir, nitekim bazı müsned yazıtlarda, mesela Lat (tanrıça) kelimesinin önünde H-lat (𐩻𐩡𐩠) seklinde bu harfi görmekteyiz. Zamanla Hu (ha) harfinin tanım edatı oldugu unutulup Hubel (هُبَل) özel isim olarak kalıplasmıstır..

    Ha edatından ayırdıgımızda bu ismin asıl formu “baal” biçimindedir.

    Baal: [ Akadca (𒂗), Fenikece (𐤁𐤏𐤋), Ugaritce (𐎁𐎓𐎍), Aramice (בעל), Süryanice (ܒܥܠܐ), İbranice (בעל), Arapça (بعل) ] Kenaan pantehonunda meshur bir semitik tanrıydı. Bazı görüslere göre bas tanrı İL’in bir diger ismi olarak kullanılmıstır. Efendi anlamına gelir ve semitik dillerde hali hazırda bu manada kullanılmaktadır!

    Bir Anadolu ilahesi olan Kibele’den geldigini söylemek çok zor ki, zaten Cevat Sakir bunu bir postüla olarak öne sürmüstür. Etimolojisiyle ilgili K harfinin H’ye dönüsmesi için bir sebep görünmedigi halde kelimenin semitik kökeni takip edilebiliyor. Zaten eger bu bir tanrıça olsa Hubel degil, Hubelah veya Hubelat yapılırdı.. Nitekim Semitik dillere yabancı dilden giren kelimeler dahi belirli kalıplara (vezinlere) uydurulur, oldugu gibi alınmazlar!

  4. şükran dedi ki:

    Çok iyiydi. Kutlarım.

  5. Yener dedi ki:

    Kibelle kelimesini merak ediyordum beni aydınlatığınız için teşk.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: