Sina Dağı Nerede?
Musa peygamberin 10 Emir’i aldığı kutsal Sina Dağı’nın 3 farklı ülke topraklarında olduğu iddiaları tartışma yarattı. Şimdiye dek bilinen kutsal dağın Mısır topraklarında olduğuydu. Oysa şimdi bir İngiliz arkeolog dağın Suudi Arabistan’da olduğunu öne sürerken , İtalyan meslektaşı ise dağın İsrail’de olduğunu iddia edyor.
İngiliz arkeolog Lawrence Kyle’a göre, gerçek Sina Dağı’nın yeri Suudi Arabistan’ın İsrail ve Ürdün sınırı yakınındaki Haliat el- Bedir. Kyle iddiasını da şöyle destekliyor; ‘Tevrat’a göre, Hz. Musa İsrailoğullarını Mısır’dan vaad edilen topraklara kaçırırken, şimdi Suudi Arabistan topraklarında yer alan Sina çölünün sonuna götürdü. İncil ve Tevrat’ta Sina Dağı’nın Arabistan’da olduğu yazar. İnanmıyorsanız, İncil ve Tevrat’ı açın bakın.” İtalyan arkeolog Emmanuel Anati ise Sina Dağı’nın İsrail toprakları içindeki Negev çölünde olduğunu ileri sürüyor. Anati, şimdi haritalarda Safron Dağı olarak geçen yerin aslında gerçek Sina Dağı olduğunu söylüyor. Emmanuel Anati, bu dağda ekibi ile yaptıkları kazılar sonucunda 12 sütunlu, bronz çağa ait bir tapınak bulduklarını belirtti. Tapınağın Firavunlar dönemi Mısır’da köleler tarafından yapıldığını vurgulayan Emmanuel Anati, ‘Tapınağın içindeki sunak 12 sütunla destekleniyor. İncil’e göre, Hz. Musa, 10 Emir’i Sina Dağı’ndan aldıktan sonra bu dağın eteklerine bir tapınak yaptı. Ve tapınakdaki 12 sütun da 12 kabileden oluşan İsrailoğullarını temsil ediyor’ dedi.
Sina Dağı, Tevrat’a göre, Hz. Musa öncülüğündeki İsrailoğulları’nın Mısır’dan çıkarken durdukları, Musa’nın Allah ile konuştuğu ve On Emir’i aldığı yerdir. Kuran’da anlatılana göre Hz. Musa, İsrailoğulları’yla beraber Mısır’dan ayrıldıktan sonra Kızıldeniz’i geçmiş, daha sonra Sina Dağı’na doğru yönelmişti. Musa Peygamber kavminden ayrılıp tayin edilen sürede Sina Dağı’na ulaşmış, ’On Emir’ olarak adlandırılan levhalar da Musa’ya bu sırada Sina Dağı’nda indirilmiştir.
Son Yorumlar